17/4/12

Πέθανε η Ελζα Δημητρίου Λαμπράκη

Κηδεύτηκε χθες από το Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας η Ελζα Λαμπράκη, σύζυγος...
του ιδρυτή του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) Δημητρίου Λαμπράκη, η οποία πέθανε τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα, σε ηλικία 104 ετών. 

Η Ελζα Δημητρίου Λαμπράκη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 31 Αυγούστου 1908. Ο πατέρας της Παναγιώτης Τσαουσόπουλος ήταν Τριπολιτσιώτης, και η μητέρα της Πηνελόπη Παπαγεωργίου γεννήθηκε στη Βιέννη από γονείς Καστοριανούς. Είχε τρία μεγαλύτερα αδέλφια, τον Αριστείδη (γεν. 1899), τον Μίχο (γεν. 1900) και την Φρόσω (γεν. 1906). Παντρεύτηκε τον Δημήτριο Λαμπράκη στις 24 Σεπτεμβρίου 1926 στην Αθήνα. Εκαναν τρία παιδιά, τη Λένα (γεν. 1928), τον Χρήστο (γεν. 1934) και την Αννα (γεν. 1945). 

Μετά τον θάνατο του Λαμπράκη τον Αύγουστο του 1957, η Ελζα αφοσιώθηκε στα παιδιά της, τους φίλους της και το αθόρυβο φιλανθρωπικό της έργο. Ταξίδεψε πολύ στο εξωτερικό, αλλά πάντα επέστρεφε με χαρά στο σπίτι της στην οδό Αναγνωστοπούλου και στο εξοχικό της στον Πόρο, για τον οποίο είχε ιδιαίτερη αγάπη από παιδί. 

Η Ελζα Λαμπράκη είχε μια έμφυτη κομψότητα και μια φυσική ευγένεια. Ηταν πρόσχαρος, πρακτικός και ειλικρινής άνθρωπος. Ηταν πολύ δεμένη και με την οικογένειά της και με τους φίλους της, με αληθινή αγάπη. Δεν αναμίχθηκε στην πολιτική ή την δημοσιογραφία, αλλά παρακολουθούσε τα πάντα δίχως προκαταλήψεις και εμπάθεια. Η κρίση της, λόγω της πείρας της αλλά και της οξυδέρκειάς της, ήταν κατά κανόνα εύστοχη και πολύτιμη για όσους την ζητούσαν.

Η Ελζα Λαμπράκη γνώρισε τέσσερα εγγόνια και τέσσερα δισέγγονα. Γνώρισε και την απώλεια μιας εγγονής κι ενός παιδιού. Τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα 2012 έσβησε ήρεμη στον ύπνο της, στο σπίτι της, περιστοιχισμένη από τους αγαπημένους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου