16/4/12

Φασιστικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Μπρέιβικ στο ακροατήριο

Ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ απευθύνθηκε στο ακροατήριο του δικαστηρίου του Οσλο με φασιστικό χαιρετισμό όταν άρχισε η δίκη του σήμερα για τη σφαγή 77 άνθρωποι τον περασμένο Ιούλιο στη Νορβηγία...
Μόλις οι αστυνομικοί του έβγαλαν τις χειροπέδες, ο Μπρέιβικ ύψωσε την δεξιά του γροθιά προς το ακροατήριο που αποτελούν, οικογένειας των θυμάτων, επιζήσαντες και δημοσιογράφοι. Ο χαιρετισμός αυτός, εξηγεί στο μανιφέστο του αντιπροσωπεύει τη δύναμη, την τιμή και την πρόκληση απέναντι στους μαρξιστές τυράννους της Ευρώπης".



Ο 33χρονος ακροδεξιός εξτρεμιστής παραδέχτηκε τις πράξεις του, αλλά δήλωσε αθώος.

"Παραδέχομαι τα γεγονότα, αλλά δεν παραδέχομαι την ενοχή μου", τόνισε όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου Ελιζαμπέτ Αρντζεν.

Οι συνήγοροί του είχαν ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα πως ο Μπρέιβικ θα δηλώσει "αθώος" και θα ισχυριστεί πως βρισκόταν σε "νόμιμη άμυνα" απέναντι στους "προδότες της πατρίδας του".

Ο Μπρέβικ που δήλωσε ότι είναι συγγραφέας, τόνισε λίγο νωρίτερα πως δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του δικαστηρίου.

"Δεν αναγνωρίζω τα νορβηγικά δικαστήρια. Λαμβάνετε εντολές από πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν την πολυπολιτισμικότητα", είπε χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια γύρω και μέσα στο δικαστήριο και το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης μεγάλο για την εκδίκαση της υπόθεσης αυτής, που είναι η αιματηρότερη στην ιστορία της Νορβηγίας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πρώτη ημέρα είναι αφιερωμένη κυρίως στην ανάγνωση του κατηγορητηρίου και σε προκαταρκτικές παρατηρήσεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης το οποίο κατηγορεί τον Μπρέιβικ για τρομοκρατία.

Η εισαγγελέας Ινγκα Μπέζερ Ενγκ διάβασε το κατηγορητήριο και τα ονόματα των θυμάτων του Μπρέιβικ που έχασαν τη ζωή τους είτε στις βομβιστικές επιθέσεις στο Οσλο, ή στο νησί Ουτόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου