14/4/12

Συνταξιούχος από το Ναύπλιο είχε υπεξαιρέσει από το ΙΚΑ 252.000 ευρώ

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε χθες το βράδυ ένας 62χρονος συνταξιούχος, πρώην υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, ο οποίος κατηγορείται ότι...
υπεξαίρεσε, από τη θέση που κατείχε, μεγάλα χρηματικά ποσά, προερχόμενα από παραποίηση των στοιχείων για τις εργοδοτικές εισφορές στο Ι.Κ.Α.
Σύμφωνα με αστυνομικούς της Ασφαλείας Ναυπλίου που πήραν μέρος στην έρευνα και αφορά μόνο ένα συγκεκριμένο διάστημα, διαπιστώθηκε ότι την τελευταία τριετία είχε υπεξαιρέσει το χρηματικό ποσό των 252.000 ευρώ περίπου.
Εις βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τον ανακριτή Ναυπλίου, ύστερα από τη δικογραφία που σχηματίστηκε, για απάτη και ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση εις βάρος του Δημοσίου, απιστία σχετικά με την υπηρεσία, αποδοχή – διάθεση προϊόντων εγκλήματος, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Ειδικότερα, έπειτα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας στις μηνιαίες καταστάσεις μισθοδοσίας του προσωπικού της, οι οποίες τηρούνταν στο αρχείο, για τα έτη 2009, 2010 και 2011, διαπιστώθηκε ότι είχαν παραποιηθεί, σε σχέση με αυτές που είχαν καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα και με βάση τις οποίες το Δημόσιο κατέβαλε ως εργοδότης τις εισφορές στο Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.).
Το Δημόσιο, σύμφωνα με τις παραποιημένες μηνιαίες καταστάσεις μισθοδοσίας, κατέβαλε το αντίστοιχο ποσό με έμβασμα, σε λογαριασμό χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, που τηρούσε η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.
Στη συνέχεια, ο 62χρονος, αποκλειστικά υπεύθυνος για τη σύνταξη των καταστάσεων μισθοδοσίας το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προέβαινε στην ανάληψη του χρηματικού ποσού που είχε καταβληθεί από το Δημόσιο και το οποίο ήταν μεγαλύτερο, κατέθετε μέρος αυτού σε άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για λογαριασμό του Ι.Κ.Α. Τρίπολης, ενώ το υπόλοιπο ποσό το κρατούσε για τον εαυτό του παράνομα.
Επιπλέον, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ναυπλίου στην οικία του, στο Ναύπλιο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πρωτότυπα παραστατικά αναλήψεων – καταθέσεων, τα οποία αφορούσαν στην υπόθεση, καθώς και άλλα παραστατικά έγγραφα – καταστάσεις μισθοδοσίας προσωπικού, τα οποία θα έπρεπε να τηρούνται στο αρχείο της υπηρεσίας του.
Τις αστυνομικές έρευνες, καθώς και το προανακριτικό έργο, διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Ναυπλίου, ενώ έχει ενημερωθεί και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου. Η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να εξακριβωθεί το ακριβές ποσό που ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου