16/4/12

Σφοδρές συγκρούσεις αντιπολίτευσης - συριακού στρατού στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν τη Δευτέρα ανάμεσα σε μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης και τον στρατό στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, την ίδια ώρα που...
οι πρώτοι παρατηρητές του ΟΗΕ αρχίζουν το δύσκολο έργο της επιτήρησης μίας πολύ εύθραυστης, όπως όλα δείχνουν, εκεχειρίας.

«Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ και επαναλαμβάνονται οι βομβαρδισμοί περιοχών της Χομς, στην προσπάθεια των κυβερνητικών δυνάμεων να αποκτήσουν τον έλεγχο της επαρχίας», ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι πρώτοι διεθνείς παρατηρητές που έχουν επιφορτιστεί με την επιτήρηση της εύθραυστης εκεχειρίας στη Συρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ έφθασαν το βράδυ της Κυριακής στη Δαμασκό. «Έφθασαν και θα αρχίσουν να εργάζονται αύριο [σ.σ. σήμερα] το πρωί», δήλωσε ο Κιέραν Ντουάγερ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ.
Η κλιμάκωση των επεισοδίων βίας στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, ανησυχεί ιδιαίτερα την Άγκυρα. Σε σειρά πρόσφατων επεισοδίων πρόσφυγες που διέφευγαν από τη Συρία πυροβολήθηκαν, ενώ βρίσκονταν μέσα στο τουρκικό έδαφος. Οι πυροβολισμοί προέρχονταν από όπλα μεγάλου βεληνεκούς και η βαλλιστική ανάλυση δείχνει ιδιαίτερα μεθοδικό και σχεδιασμό των πυροβολισμών και αποκλείει συνεπώς το ενδεχόμενο απλών επεισοδίων θερμής καταδίωξης.
Η προσχεδιασμένη πρόκληση θα μπορούσε να γίνεται ακόμα και από δυνάμεις που δεν ελέγχονται από το καθεστώς του Άσαντ και αυτό είναι όπου που ανησυχεί ακόμα περισσότερο την Άγκυρα.
Η ασφάλεια των στρατοπέδων υποδοχής των προσφύγων ενισχύεται καθώς πολλά από τα στρατόπεδα αυτά που βρίσκονται κοντά στα σύνορα είχαν δημιουργηθεί παλαιότερα για να εξυπηρετήσουν τους προσκυνητές που εκινούντο προς την Μέκκα.

Η σύγχυση που υπάρχει γύρω από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και και τον εξοπλισμό του αυξάνει τις ανησυχίες. Οι τουρκικές υπηρεσίες γνωρίζουν ότι 60.000 μέλη της συριακού στρατού έχουν προσχωρήσει στην αντιπολίτευση. Το γεγονός αυτό αλλάζει όλο το θέμα του εξοπλισμού του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, λένε τουρκικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές μιλούν για δέκα χιλιάδες νεκρούς , 80.000 αγνοούμενους και άγνωστο αριθμό κρατουμένων. Στην Τουρκία έχουν καταφύγει 25.000, ενώ 95.000 έχουν καταφύγει στην Ιορδανία και τον Λίβανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου