16/4/12

Ακριβή η Αυστραλία για τις ασιατικές χώρες

Η Κίνα, η Ινδία και άλλες χώρες της Ασίας με μεγάλες οικονομίες, έχουν αρχίσει να αποστρέφουν το ενδιαφέρον τους από τα αυστραλιανά προϊόντα και να προτιμούν άλλες χώρες για να προμηθευτούν φτηνότερες πρώτες ύλες για τις βιομηχανίες τους...
Οι υψηλές τιμές των αυστραλιανών προϊόντων συνδέεται με το ύψος των ημερομισθίων, σε σχέση με άλλες χώρες, καθώς και με τον απαρχαιωμένο τρόπο παραγωγής και την μειωμένη ανταγωνιστικότητα.

Σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου Επιχειρηματιών Αυστραλίας (Business Council of Australia), αρκετές ασιατικές χώρες έχουν αρχίσει να αναζητούν μεθοδικά και σε άλλες αγορές, εντός και εκτός Ασίας, προκειμένου να εξασφαλίσουν κυρίως μεταλλεύματα και ενέργεια σε καλύτερες και πιο συμφέρουσες τιμές.
Παρόμοιες προσπάθειες προς την κατεύθυνση εξεύρεσης πελατών κάνουν και οι χώρες που παράγουν παρόμοια προϊόντα με την Αυστραλία.
Το Συμβούλιο Επιχειρηματιών, μετά την παραπάνω διαπίστωση, προειδοποιεί τους αρμόδιους φορείς ότι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας δυσκολεύει πάρα πολύ τις προσπάθειες της χώρας να βρει πελάτες να εξάγει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.
Η Αυστραλία δεν οδηγεί, ως όφειλε, την κούρσα της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, αλλά βρίσκεται κάπου στη μέση της λίστας, με χώρες όπως ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Ιαπωνία και Σιγκαπούρη, για να αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες, να είναι πολύ πιο ανταγωνιστικές από την Αυστραλία.
Οι ηγέτες των αυστραλιανών επιχειρήσεων εκφράζουν το φόβο ότι το υψηλό κόστος παραγωγής σε σχέση με την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, καθιστούν τα προϊόντα πιο ακριβά και όταν οι μεγάλες οικονομίες της Ασίας στραφούν σε άλλες χώρες για να προμηθευτούν πρώτες ύλες για τις βιομηχανίες τους η Αυστραλία θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου