14/4/12

Απέτυχε η εκτόξευση δορυφόρου της Β. Κορέας

Το βορειοκορεατικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA μετέδωσε ότι η προσπάθεια να τεθεί σε τροχιά ένας δορυφόρος γεωπαρατήρησης απέτυχε, προσθέτοντας ότι επιστήμονες και τεχνικοί ερευνούν τα αίτια...

Η μετάδοση της είδησης αποτελεί την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση από μέρους της Πιονγκγιάνγκ της αποτυχημένης εκτόξευσης ενός πυραύλου νωρίτερα σήμερα, για την οποία αναμένεται να συνεδριάσει κατεπειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εντός της ημέρας.
«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας εκτόξευσε τον πύραυλο που μετέφερε τον δορυφόρο Kwangmyongsong-3 στις 07:38:55 την Παρασκευή. Ο δορυφόρος γεωπαρατήρησης δεν κατάφερε να τεθεί σε τροχιά», ανέφερε το KCNA.
«Επιστήμονες, τεχνικοί και ειδικοί επαληθεύουν την αιτία της αποτυχίας» αυτής, πρόσθεσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο.
Ο πύραυλος Unha-3, η εκτόξευση του οποίου είχε εξαγγελθεί από την Πιονγκγιάνγκ για να τιμηθεί η 100ή επέτειος από τη γέννηση του Κιμ Ιλ Σουνγκ, ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, που γεννήθηκε την 15η Απριλίου 1912 και πέθανε το 1994, θα έθετε σε τροχιά έναν μετεωρολογικό δορυφόρο. Η Ουάσινγκτον, η Σεούλ και το Τόκιο υποστήριζαν ότι αποτελούσε μέρος του πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας και δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ικανού να φέρει πυρηνικές κεφαλές.
Αυξημένο επίπεδο συναγερμού των ενόπλων δυνάμεων
Η Βόρεια Κορέα που προχώρησε σήμερα σε μια αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου παρά τις διεθνείς διαμαρτυρίες, αύξησε το επίπεδο συναγερμού των ενόπλων της δυνάμεων, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας της Νότιας Κορέας.
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας», δήλωσε ο Κιμ Κουάν Τζιν, σε κοινοβουλευτική επιτροπή, σύμφωνα με το γραφείο του, χωρίς να είναι γνωστό αν η απόφαση είχε ληφθεί πριν ή ύστερα από την εκτόξευση του πυραύλου.
Την ίδια ώρα η επίσημη βορειοκορεατική τηλεόραση μετέδιδε εικόνες με τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν να προεδρεύει τελετής στη μνήμη των προκατόχων του, του παππού του Κιμ Ιλ-Σουνγκ και του πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαιρετούσε δεκάδες χιλιάδες συμπρατριώτες του που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας για να αποδώσουν τιμές στα νέα αγάλματα του ιδρυτή της κομμουνιστικής Βόρειας Κορέας το 1948 που πέθανε το 1994 και του γιου του και «αιώνιου ηγέτη», που πέθανε το Δεκέμβριο ύστερα από 17 χρόνια στην εξουσία.
Το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν τοποθετήθηκε επικεφαλής της ισχυρής επιτροπής Αμυνας της χώρας.
Σχεδιάζει μέτρα το Σ.Α. του ΟΗΕ
Το 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ έθεσε, σήμερα, ως στόχο, να λάβει «τα κατάλληλα μέτρα» σε σχέση με την εκτόξευση νωρίτερα σήμερα ενός διηπειρωτικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα».
"Είναι πρόωρο, να προβλέψουμε, ή να δώσουμε χαρακτηρισμό, για το είδος της απάντησής μας. Περιοριζόμαστε, λοιπόν, να δηλώσουμε ότι με την εκτόξευση αυτήν παραβιάστηκαν πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου», τόνισε η Αμερικανίδα μόνιμη πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, μιλώντας στα διεθνή μμε στη Νέα Υόρκη.
Η κα Ράις πρόσθεσε ότι «τα μέλη του Συμβουλίου θα κάνουν διαβουλεύσεις, ποιά μπορεί να είναι η "κατάλληλη" απάντηση, με δεδομένες τις ευθύνες τους και λαμβάνοντας υπόψη ότι το θέμα έχει έναν επείγοντα χαρακτήρα».
Το Συμβούλιο Ασφάλειας, νωρίτερα, συνεδρίασε «κεκλεισμένων των θυρών» -με το θέμα του βορειοκορεατικού πύραυλου και μόνον στην ημερήσια διάταξή του.
«Λυπηρή» η εκτόξευση σύμφωνα με τον Μπαν Κι Μουν
Στη Γενεύη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι η εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα συνιστά «παραβίαση» μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κατήγγειλε τη «θλιβερή» αυτή ενέργεια που απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή.
«Παρά την αποτυχία της, η εκτόξευση του υποτιθέμενου δορυφόρου από τη Βόρεια Κορέα είναι λυπηρή», υπογραμμίζει ο Μπαν Κι Μουν σε γραπτή δήλωσή του. «Η εκτόξευση συνιστά άμεση παραβίαση μιας απόφασης του ΟΗΕ», προσθέτει.
Η Κάθριν Αστον καταγγέλλει παραβίαση απόφασης του ΟΗΕ
Η πυραυλική εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα συνιστά «σαφή παραβίαση» απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.
«Η εκτόξευση που επιχειρήθηκε σήμερα συνιστά σαφή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας όπως αυτές ορίζονται από την απόφαση 1874 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που επιβάλλει στη Βόρεια Κορέα να παραιτηθεί από οποιαδήποτε εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου», επισήμανε η Κάθριν Αστον σε ανακοίνωσή της.
Η κ. Αστον εξέφρασε «τη βαθιά ανησυχία της για τις επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας», ενώ κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να συμμορφωθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις της και να «απόσχει από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις στην περιοχή».
«Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεχίσει τη συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους της προκειμένου να συνεισφέρει στη διατήρηση μιας διαρκούς ειρήνης και στη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο», υπογράμμισε η Αστον.
Αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας
Η διεθνής κοινότητα, με την εξαίρεση της Κίνας η οποία επισήμως σιωπά, καταδίκασε έντονα την εκτόξευση ενός πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ενέργεια που η Ουάσινγκτον, το Τόκιο και η Σεούλ χαρακτήρισαν «πρόκληση» και παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει κατεπειγόντως σήμερα για το θέμα.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις των υπουργείων Αμυνας της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, ο πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα εξερράγη εν πτήσει και τα συντρίμμια του κατέπεσαν στη θάλασσα λίγο μετά την απογείωσή του, που εκτιμάται ότι έγινε στις 07:39 τοπική ώρα (01:39 ώρα Ελλάδας).
Σύμφωνα με τη NORAD, την διοίκηση αεράμυνας των ΗΠΑ, επρόκειτο για «δοκιμή ενός Taepodong-2», ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου με βεληνεκές 6.000-9.000 χλμ.
Η Ουάσινγκτον, το Τόκιο, η Σεούλ, αλλά και η Ομάδα των Οκτώ καταδίκασαν αμέσως την εκτόξευση η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, παραβιάζει τις αποφάσεις που είχε λάβει το ΣΑ του ΟΗΕ το 2006 και το 2009 και οι οποίες απαγόρευαν στη Βόρεια Κορέα «κάθε πυρηνική δοκιμή ή εκτόξευση που σχετίζεται με την τεχνολογία των βαλλιστικών πυραύλων».
Μετά την «αποτυχία» της εκτόξευσης ο Λευκός Οίκος καταδίκασε «την πρόκληση» της Πιονγκγιάνγκ η οποία «απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και αντίκειται στις πρόσφατες δεσμεύσεις» της Βόρειας Κορέας.
«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει πει ξεκάθαρα ότι είναι έτοιμος για εποικοδομητικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα. Παρ' όλ' αυτά, επέμεινε επίσης για την ανάγκη η Βόρεια Κορέα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να συμμορφωθεί προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να επιδιώξει ειρηνικές σχέσεις με τους γείτονές της», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ σε ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.
Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έκαναν λόγο για «σαφή» και «σοβαρή» πρόκληση και «παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ».
Ωστόσο η Κίνα παρέμενε σιωπηλή, πάνω από δύο ώρες μετά την εκτόξευση του πυραύλου από την προστατευόμενή της χώρα, ενόψει της οποίας είχε εκφράσει «ανησυχία». Αν και το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε πολυάριθμα επείγοντα τηλεγραφήματα για το θέμα από το γραφείο του στη Σεούλ, στο Τόκιο και στην Ουάσινγκτον, δεν έχει υπάρξει κανένα επίσημο σχόλιο από το Πεκίνο.
Στη Μόσχα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας ζήτησαν «μέγιστη υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση», όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τους ομολόγους του, της Κίνας και της Ινδίας.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να υπάρξει αντίδραση στις προκλήσεις αυτές (το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα και η πυραυλική εκτόξευση) μόνο μέσω της πολιτικής και της διπλωματικής οδού», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους του της Ινδίας Σ.Μ. Κρίσνα και της Κίνας Γιανγκ Τζιεσί.
«Καλούμε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε. Ο Λαβρόφ υπογράμμισε παράλληλα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συγκαλείται εκτάκτως σήμερα, αναμένεται να αντιδράσει, κρίνοντας ο ίδιος ωστόσο, ότι η υιοθέτηση νέων κυρώσεων θα ήταν ανώφελη.
«Η παραβίαση μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας απαιτεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει την κατάσταση», τόνισε. «Αλλά η αντίδραση του Συμβουλίου πρέπει να είναι ισορροπημένη, δεν πιστεύουμε ότι νέες κυρώσεις θα πρόσφεραν κάτι από άποψης διευθέτησης της κατάστασης», είπε ο Λαβρόφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου