1/12/11

Freddie Mercury: Ο αρχηγός των θρυλικών "Queen" πέθανε από AIDS 20 χρόνια πριν...

Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από τον θάνατό του από AIDS και η φωνή των Queen συνεχίζει να συναρπάζει. Σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις του, ο Freddie Mercury είχε δηλώσει "δεν θέλω να γίνω ροκ σταρ, θέλω να γίνω μύθος". Και το κατάφερε...

Στη Ζανζιβάρη της Τανζανίας γεννιέται στις 5/9/1946 ο ινδικής καταγωγής Φαρόκ Μπουλσάρα, ο οποίος σε ηλικία μόλις εννέα χρόνων στέλνεται σε αγγλικό οικοτροφείο στη Βομβάη, όπου και ανακαλύπτει το ταλέντο του στη μουσική. Το 1964 μετακομίζει στο Λονδίνο και έξι χρόνια αργότερα, συμβαίνει εκείνο που θα αλλάξει την ιστορία της ροκ σκηνής. Γεννιέται το συγκρότημα "Queen".
Μαζί με τους Μέι, Ρότζερ και Ντίκον, ο Φαρόκ Μπουλσάρα δημιουργεί το ροκ συγκρότημα με τον ίδιο να μένει γνωστός ως Μέρκιουρι, καθώς, όπως έλεγε, ήταν ο ανατέλλων πλανήτης του. Μάλιστα σε μια συνέντευξή του, όταν ρωτήθηκε αν το τραγούδι που είχε συνθέσει με τον τίτλο "Fairy King" αναφέρεται στη μητέρα του, εκείνος το επιβεβαίωσε και ανακοίνωσε ότι στο εξής δεν θα είναι ο Φαροκ Μπουλσάρα, αλλά ο Φρέντι Μέρκιουρι.
Η παρουσία του πάνω στη σκηνή στη διάρκεια των συναυλιών ήταν εντυπωσιακή και πολλές φορές στα όρια της πρόκλησης, με τις δύο συναυλίες στη Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα στο "Γουέμπλεϊ" το 1986, να αφήνουν εποχή. Πάντως σύμφωνα και με μαρτυρίες η πιο συγκλονιστική στιγμή πάνω στη σκηνή όλα αυτά τα χρόνια, ήταν το 1985, σε μία συναυλία στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, όπου ο Φρέντι Μέρκιουρι λίγο έλειψε να βάλει τα κλάματα μπροστά στο πλήθος που τον αποθέωνε και ενώ τραγουδούσε το "Love Of My Life". Αμέσως μετά οι Queen διαλύθηκαν και ο Φρέντι Μέρκιουρι ξεκίνησε σόλο καριέρα με κορυφαία στιγμή την συνεργασία με την τενόρο Μονσερά Καμπαγιέ. Μαζί συνέθεσαν το άλμπουμ "Barcelona", με το ομότιτλο τραγούδι να είναι το βασικό των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992 στη Βαρκελώνη.
Η ζωή ενός ροκ σταρ εκείνη την εποχή ήταν έντονη και δεν θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό στην περίπτωση του Φρέντι Μέρκιουρι, ο οποίος διοργάνωνε ξέφρενα πάρτι στην έπαυλή του στο Λονδίνο, ενώ δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Μάλιστα από το 1985 μέχρι και την ημέρα που πέθανε, στο πλευρό του ήταν ο σύντροφός του, Τζιμ Χάτον. Οι αρχικές φήμες πως ο Μέρκιουρι έπασχε από AIDS το 1985 διαψεύστηκαν από τον ίδιο ο οποίος παραδεχόταν πως δεν θέλει να ζήσει πάνω από τα 60 ή τα 70 γιατί είχε ήδη ζήσει μια έντονη ζωή.
Το 1989 οι Queen ήταν και πάλι στις επάλξεις με το άλμπουμ "The Miracle" και τον 43χρονο Μέρκιουρι εμφανώς καταπονημένο από την αρρώστια αλλά παρόλα αυτά έδινε πάντα τον καλύτερο το εαυτό καθώς όπως έλεγε στόχος του ήταν πάντα να κάνει τον κόσμο χαρούμενο έστω και για μισή ώρα. Στις 23/11/1991 αποφασίζει να πει όλη την αλήθεια για την αρρώστια του μέσω ανακοίνωσης στον Τύπο και την επόμενη ημέρα να αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 46 ετών.
Ο Φρέντι Μέρκιουρι ήξερε ότι το τέλος ερχόταν και φρόντισε να προετοιμάσει και τα εκατομμύρια των θαυμαστών του με το τραγούδι "Show must go on" που αποτέλεσε και το "κύκνειο άσμα" των Queen. Η πόρνη της μουσικής, όπως συχνά αποκαλούσε ο ίδιος τον εαυτό του, ζήτησε να συνεχιστεί το σόου έστω και χωρίς αυτόν και το 1992 στο Γουέμπλεϋ, οι συντετριμμένοι εναπομείναντες Queen οργάνωσαν μία συναυλία στη μνήμη του με σκοπό τα χρήματα της συναυλίας να δοθούν στους ασθενείς με AIDS. Στη γιορτή εκείνη συμμετείχαν πολλοί καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων οι: Τζορτζ Μάικλ, Metallica, Guns N' Roses, Ελτον Τζον, Ντέιβιντ Μπάουι Λάιζα Μινέλι, Ανι Λένοξ και Scorpions... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου