7/12/11

Αποσύρεται η Βουλγαρία από την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη!

Η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταλείψει το έργο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο οποίος θα μετέφερε αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι το σχέδιο δεν είναι οικονομικά βιώσιμο. Παράλληλα, η Σόφια προτείνει στη Ρωσία και στην Ελλάδα τη διάλυση της τριμερούς συμφωνίας που υπογράφηκε το 2007...
για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού, ο οποίος προβλέπεται να έχει μήκος 300 χλμ. και δυνατότητα μεταφοράς έως 50 εκατομμύρια τόνους αργού ετησίως, από το λιμάνι Μπουργκάς, στην Αλεξανδρούπολη.
Η απόφαση, πάντως, συμβαδίζει με την πάγια θέση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της χώρας από το 2009, να επανεξετάσει σημαντικά ενεργειακά έργα που προωθούνται από τη Ρωσία, με σκοπό να τα εγκαταλείψει εάν δεν είναι συμβατά με το εθνικό συμφέρον.
Βούλγαροι πολιτικοί αναλυτές χαιρέτισαν την κίνηση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι ορθώς εγκαταλείφθηκε ένα έργο που δεν θα ήταν επωφελές. Προέβλεψαν δε ότι η Μόσχα δεν θα αντιδράσει έντονα στην απόφαση. Η Ρωσία αποτελεί ήδη τον βασικό προμηθευτή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βουλγαρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου