31/3/12

Τζεφ Μπέζος: Είδε στον βυθό τους πυραύλους της αποστολής «Απόλλων 11»

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Amazon.com ζήλεψε την «υποβρύχια» δόξα του Τζέιμς Κάμερον και αλωνίζει τους ωκεανούς!...
Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είδους χόμπι θα είχατε αν ήσασταν δισεκατομμυριούχος; Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon.com Τζεφ Μπέζος, η αξία της περιουσίας του οποίου φτάνει τα 18,4 δισ. δολάρια σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», έχει χόμπι να ανακαλύπτει κινητήρες παλιών πυραύλων - οι οποίοι βρίσκονται μάλιστα στον βυθό του ωκεανού.
Μετά από τον σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον, που το Σαββατοκύριακο οδήγησε ένα μικρό υποβρύχιο στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών της Γης, στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, ο 48χρονος αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας Τζεφ Μπέζος ανακοίνωσε ενθουσιασμένος στο μπλογκ του -που έχει προσφυώς ονομάσει Bezos Expeditions- ότι η ομάδα του που αποτελείται από επαγγελματίες των υποβρύχιων αποστολών βρήκε τους κινητήρες οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν στην εκτόξευση της αποστολής «Απόλλων 11».
Ενα σύντομο μάθημα ιστορίας: στις 16 Ιουλίου του 1969, πέντε κινητήρες F-1 πυροδοτήθηκαν, λειτούργησαν για λίγα λεπτά και μετά έπεσαν πίσω στη Γη, στον Ατλαντικό, όπως είχε σχεδιαστεί.
Λίγες ημέρες αργότερα, ο Νιλ Αρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη, στο πλαίσιο της αποστολής «Απόλλων 11», στην οποία μετείχαν επίσης ο Μπαζ Ολντριν και ο Μάικλ Κόλινς. Από τότε ήταν άγνωστο πού βρίσκονταν αυτοί οι κινητήρες. Για τους περισσότερους, θα παρέμενε για πάντα ένα άλυτο μυστήριο.
Για τον Μπέζος όμως, ο οποίος ήταν 5 χρόνων όταν είχε πραγματοποιηθεί η ιστορική αποστολή, φαίνεται πως αυτό έγινε ένα επίμονο ερώτημα.
Και όταν απέκτησε τα δισεκατομμύριά του, πίστεψε ότι θα μπορούσε να δώσει μια απάντηση.
Εγραψε στον ιστότοπό του πως η ομάδα του χρησιμοποίησε «τελευταίας τεχνολογίας σόναρ για μεγάλα βάθη» και εντόπισε τους κινητήρες σε βάθος 4.300 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Τώρα καταστρώνει σχέδια για να ανελκύσει έναν ή περισσότερους από τον βυθό.
«Δεν ξέρουμε ακόμη σε ποια κατάσταση μπορεί να βρίσκονται αυτοί οι κινητήρες. Επεσαν στον ωκεανό με μεγάλη ταχύτητα και έμειναν μέσα στο αλμυρό νερό περισσότερο από 40 χρόνια», σημείωσε ο Μπέζος.
«Από την άλλη, είναι φτιαγμένοι από ανθεκτικά υλικά, έτσι θα δούμε». Δεν έκανε πάντως σαφές πότε ακριβώς εντοπίστηκαν.
Ο μεγιστάνας του Ιντερνετ σημείωσε επίσης πως οι κινητήρες εξακολουθούν να είναι ιδιοκτησία της NASA και ότι εάν η ομάδα του, την οποία χρηματοδοτεί ο ίδιος, καταφέρει να ανακτήσει κάποιον από αυτούς, με τους οποίους «άρχισε το πρώτο ταξίδι της ανθρωπότητας προς ένα άλλο ουράνιο σώμα, φαντάζομαι πως η NASA θα αποφασίσει να τους διαθέσει στο Smithsonian ώστε να μπορούν όλοι να τους βλέπουν».
Επισήμανε επίσης, ότι εάν καταφέρουν να ανακτήσουν περισσότερους, θα ζητήσει από τη NASA να διαθέσει έναν στο Μουσείο Πτήσεων του Σιάτλ όπου έχει την έδρα της η "Amazon".
Περισσότερα από 40 χρόνια αφ' ότου χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, ο πύραυλος Saturn V παραμένει η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή μηχανή που κατασκευάστηκε ποτέ. Καθένας από τους 5 κινητήρες του, ύψους 4 μέτρων, παρήγε 32 εκατομμύρια άλογα, καίγοντας 2,7 τόνους καυσίμου ανά δευτερόλεπτο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου