27/1/12

Ολι Ρεν: Πολύ κοντά σε συμφωνία για το PSI...


Πολύ κοντά σε μία συμφωνία για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικού χρέους (PSI) είναι η Αθήνα και οι ιδιώτες πιστωτές, όπως δήλωσε σήμερα από το Νταβός της Ελβετίας ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Ολι Ρεν. «Είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία...


Αν όχι σήμερα, τότε μέσα στο σαββατοκύριακο και κατά προτίμηση τον Ιανουάριο, όχι το Φεβρουάριο. Είμαστε πολύ κοντά», ανέφερε ο κ. Ρεν. Το απόγευμα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα έχει νέα συνάντηση με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρς Νταλάρα. Μιλώντας νωρίτερα στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό N-TV, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν αποκάλυψε ότι η προσφορά του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) είναι για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σχεδόν 70%. «Εχουμε βάλει στο τραπέζι μια πολύ ελκυστική προσφορά», είπε ο Ακερμαν αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το PSI. «Αυτή είναι για απώλειες σχεδόν 70% που προτιθέμεθα να υποστούμε», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «όλοι θα πρέπει να συνεισφέρουν». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκτιμά ότι εκτός από τους ιδιώτες πιστωτές και τα κράτη πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να δεχθούν μια απομείωση του ελληνικού χρέους. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο κ. Γιούνκερ δηλώνει ότι, έπειτα από ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τις ιδιωτικές τράπεζες για την απομείωση κατά 50% του ελληνικού χρέους, τα κράτη «θα πρέπει να εξετάσουν εάν είναι αναγκαία μία κρατική βοήθεια»

Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει

Εν τω μεταξύ, την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα δεν πτωχεύσει εξέφρασε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη διάρκεια ομιλίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Το επίπεδο του χρέους της Ελλάδας το 2020 δεν πρέπει να ξεπερνά το 120% του ΑΕΠ της χώρας, πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, ενώ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung απέκλεισε κατηγορηματικά τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης, εάν προηγουμένως δεν υλοποιηθούν οι υπάρχουσες δεσμεύσεις της χώρας. «Η τρόικα, μόλις την Δεύτερα, σε ενδιάμεση έκθεση, μας ενημέρωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει τις συμφωνίες του Απριλίου του 2010. Εμείς όμως επιμένουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης. Ανακοινώσεις έχουμε αρκετές. Τώρα η κυβέρνηση στην Αθήνα πρέπει να πράξει. Μόνο τότε μπορούμε να μιλήσουμε και για ένα δεύτερο πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμού «Επιτρόπου για την Ελλάδα». Σε συνέντευξή του στο γερμανικό Ραδιόφωνο επισήμανε, ωστόσο, ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τις οποίες έχουμε από κοινού συμφωνήσει, δεν τίθεται καν αυτό το ερώτημα». Ο κ. Ρέσλερ πρότεινε ακόμη την ίδρυση «Τράπεζας Στήριξης» για την Ελλάδα, η οποία θα χορηγεί δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στο μοντέλο των Επιτρόπων των ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων, οι οποίοι «επιστρατεύονται» προκειμένου να βοηθήσουν τους δήμους, όταν υπάρχει πρόβλημα, αλλά διευκρίνισε ότι «υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε έναν δήμο και σε ένα κράτος» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη τα θέματα κυριαρχίας». Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία τράπεζας η οποία θα προωθεί την ανάπτυξη, ο κ. Ρέσλερ ανέλυσε την περίπτωση της γερμανικής KfW, η οποία ιδρύθηκε με τα χρήματα του Σχεδίου Μάρσαλ και σημείωσε ότι κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και για την Ελλάδα, με την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου