27/1/12

Οι ΗΠΑ ήξεραν για τις απαγωγές βρεφών των πολιτικών κρατουμένων στην Αργεντινή

Οι Αμερικανοί ήξεραν και δεν μιλούσαν; Αποκλείεται!...
Σύμφωνα με την εφημερίδα Pagina12 η κυβέρνηση των ΗΠA γνώριζε ότι η στρατιωτική χούντα της Αργεντινής (1976-83) προχωρούσε σε απαγωγές βρεφών πολιτικών κρατουμένων, κάτι που επιβεβαιώνει και Αμερικανός πρώην διπλωμάτης...
«Γνώριζα το πρόβλημα, ξέραμε ότι ορισμένα παιδιά τα έπαιρναν όταν οι γονείς τους πέθαιναν στη φυλακή. Τα άρπαζαν και τα έδιναν σε οικογένειες προσκείμενες στο καθεστώς», φέρεται να δήλωσε ο Έλιοτ Ειμπραμς, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί προεδρίας Ρόναλντ Ρίγκαν (1980-8). Ο Ειμπραμς κατέθεσε την Πέμπτη, μέσω βίντεο, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπουένος Αιρες που εξετάζει τις απαγωγές νεογέννητων. Σύμφωνα με την οργάνωση Abuelas de la Plaza de Mayo, η οποία εδώ και δεκαετίες προσπαθεί να ανακαλύψει τις πραγματικές οικογένειες παιδιών, περίπου 500 παιδιά απήχθησαν από τη Χούντα και από αυτά μόνο τα 150 έχουν καταφέρει να βρουν την πραγματική ταυτότητά τους.
Υπενθυμίζεται ότι το 2005, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε αντισυνταγματικούς τους δύο νόμους που ουσιαστικά χορήγησαν αμνηστία στους στρατιωτικούς. Οι νόμοι ψηφίστηκαν ο πρώτος το 1986, γνωστός ως Punto Final και ο δεύτερος το 1987, γνωστός ως Obediencia Debida. Ο πρώτος όριζε «τελικό σημείο» στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά των στρατιωτικών της περιόδου 1976-1983. Ουσιαστικά οδήγησε στην παραγραφή των εγκλημάτων. Ο δεύτερος μιλούσε για την «οφειλόμενη υπακοή» (η αντίστοιχη μετάφραση του τίτλου από τα ισπανικά), των κατώτερων αξιωματικών στους ανώτερους. Με άλλα λόγια, πολλοί αξιωματικοί που συμμετείχαν σε βασανιστήρια δεν εδιώχθησαν δεδομένου ότι εκτελούσαν εντολές ανωτέρων. Μετά την απόφαση-σταθμό του Ανώτατου Δικαστηρίου, πολλοί στρατιωτικοί κάθισαν και εξακολουθούν να κάθονται στο εδώλιο για Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου