27/1/12

Δωρεά 750 εκατ. δολ. για την ανθρώπινη ζωή από τον ιδρυτή της Microsoft

Ο πρόεδρος και ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς ανακοίνωσε από το βήμα του Νταβός τη δωρεά ύψους 750 εκατ. δολαρίων που θα χορηγήσει το φιλανθρωπικό του ίδρυμα στο Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας...
Κάλεσε, άλλωστε, τις κυβερνήσεις να μη διακόψουν τις χορηγίες τους, προκειμένου να συνεχισθεί το έργο του Παγκόσμιου Ταμείου και να εξακολουθήσει να σώζει ζωές. Τα κεφάλαια αυτά θα προέλθουν από το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς και θα προστεθούν στα 650 εκατ. δολάρια που έχει συνεισφέρει το ίδρυμα στα 10 χρόνια λειτουργίας του εν λόγω ταμείου. «Οι εποχές είναι κακές από οικονομικής απόψεως, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να περικοπεί η βοήθεια στους φτωχότερους του πλανήτη», τόνισε ο Μπιλ Γκέιτς στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση ότι ο διευθυντής του εν λόγω ταμείου, Μισέλ Καζακτσκάιν, παραιτείται και θα εγκαταλείψει τη θέση του τον Μάρτιο υπό το βάρος καταγγελιών για κακοδιαχείριση των κονδυλίων του ταμείου αλλά και εξαιτίας μείωσης της χρηματοδότησής του. Το εν λόγω ταμείο, που τυγχάνει της υποστήριξης διασημοτήτων από τον χώρο της τέχνης όπως ο ροκ σταρ Μπόνο, διαχειρίζεται περίπου το 1/4 των κεφαλαίων που διοχετεύονται παγκοσμίως για την καταπολέμηση του AIDS αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων για την καταπολέμηση της φυματίωσης και της ελονοσίας. Εχει, όμως, εξαναγκαστεί να περικόψει δαπάνες, και το περασμένο έτος ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες χορηγήσεις ή χρηματοδότηση προγραμμάτων μέχρι το 2014. Η ένεση κεφαλαίου από το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς θα προσφέρει σημαντική τόνωση. Θα χρειασθούν όμως και άλλα ποσά από τις κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν ώς τώρα διοχετεύσει το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου των 22,6 δισ. δολαρίων τα οποία έχει αντλήσει το ταμείο για τα προγράμματα που εφαρμόζει σε 150 χώρες. Μολονότι είχαν ώς τώρα αποδείξει τη δέσμευσή τους στη χρηματοδότηση του ταμείου, οι κυβερνήσεις υπαναχώρησαν πέρυσι όταν το ταμείο ανέφερε «σημαντική κακοδιαχείριση των κεφαλαίων» του σε τέσσερις χώρες δικαιούχους. Ειδικότερα, ορισμένες σημαντικές χώρες χορηγοί όπως η Γερμανία και η Σουηδία πάγωσαν τις δωρεές τους. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν το 2011 για πάγωμα των δωρεών έχουν θορυβήσει μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Οι τελευταίες έρευνες καταδεικνύουν πως η έγκαιρη χορήγηση φαρμάκων κατά του AIDS σε άτομα που νοσούν από την ασθένεια μπορεί να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των νέων κρουσμάτων. Κατά συνέπεια, οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ασκούν πιέσεις για να μεγιστοποιηθεί η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα.


Διαφάνεια

Με την παρέμβασή του, πάντως, ο Γκέιτς υποβάθμισε τη σημασία του προβλήματος της κακοδιαχείρισης και εγκωμίασε τη διαφάνεια που τηρεί το ταμείο, αφού εξέθεσε ζητήματα διαφθοράς που συγκαλύπτονται σε άλλους οργανισμούς. «Οταν ετοιμάζεται κανείς να εφαρμόσει προγράμματα υγείας στην Αφρική, ξέρει πως θα υπάρξει και κάποια κακοδιαχείριση», τόνισε σχετικά, και προσέθεσε πως αυτό το περιστατικό κακοδιαχείρισης δεν μπορεί να επισκιάσει το έργο του ταμείου. Σημειωτέον ότι το Παγκόσμιο Ταμείο αναφέρει πως σώζει περί τις 100.000 ανθρώπινες ζωές κάθε μήνα ενώ έχει προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε 3,3 εκατ. άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου