7/12/11

Γ. Παπανδρέου: "Δεν άργησα να πάρω μέτρα" "Κληρονομήσαμε τις αποτυχίες της Ν.Δ."

Ενώπιον της Βουλής μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2012, όπου έκανε ουσιαστικά έναν απολογισμό της θητείας του και του έργου του σε έντονο ύφος με σφοδρές επιθέσεις στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και στη «συντηρητική Ευρώπη»Σε μία προσπάθεια να απαντήσει στις κατηγορίες που...
έχει δεχθεί κατά καιρούς για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, αλλά και για έλλειψη διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη είπε χαρακτηριστικά: «Δεν άργησα να πάρω μέτρα, απλώς δεν ήθελα να πάρω τα μέτρα που πρότειναν και αρχικά τους είχα πείσει για αυτό».
Σκληρή επίθεση στην ΕΕ, και στη Γερμανία ειδικά, εξαπέλυσε λέγοντας σήμερα αποδεικνύεται ότι «η συντηρητική Ευρώπη απέτυχε».
Τους κατηγόρησε για εμμονή στις πολιτικές λιτότητας χωρίς να μεριμνούν για την ενίσχυση της ανάπτυξης με αποτέλεσμα να βουλιάζουν οι οικονομίες στην ύφεση.
Ωστόσο, τάχθηκε υπέρ της γαλλογερμανικής πρότασης για ενίσχυση της εποπτείας στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν υπήρχε σωστή εποπτεία και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί λειτουργούσαν σωστά η Ελλάδα ίσως είχε αποφύγει την κρίση.
«Δεν παραιτήθηκα γιατί απέτυχα, αλλά για να εξασφαλίσω τη συνέχιση της πολιτικής που εφαρμόζαμε με συναίνεση και συνεργασία», είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπανδρέου, επανέλαβε ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι καρέκλες, ενώ προειδοποίησε ότι η συνεχής αναφορά σε εκλογές βλάπτει τη χώρα.
Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φρόντισε να υπερασπιστεί την πρότασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, επαναλαμβάνοντας τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή, και αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεδομένης της στάσης κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν η μόνη επιλογή που είχε εκείνη τη στιγμή.
Μετά από την πρόταση αυτή η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας «άλλαξε άρδην», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και οι μέχρι χθες εχθροί των αποφάσεων της Συνόδου της 26ης-27ης Οκτωβρίου έγιναν οι μεγαλύτεροι υπερασπιστές τους.
Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για «αποτυχίες που κληρονόμησε» και για απόλυτη αποτυχία στη διαχείριση της οικονομίας και μοντέλο που έπασχε βαριά. Κατηγόρησε την τότε κυβέρνηση ότι εν γνώσει της και συνειδητά δεν «χτύπησε» το πελατειακό κράτος και ότι οδήγησε την οικονομία σε ύφεση.
«Νοιάστηκαν μόνο για το πώς θα μοιράσουν χρήμα. Η ΝΔ τάιζε το έλλειμμα αντί να το μειώσει», τόνισε ο κ. Παπανδρέου. «Αυτή ακριβώς η πλήρης εξάρτηση από τα δανεικά στην οποία οδήγησε την Ελλάδα η ΝΔ, έγινε η αιτία για να χάσει η χώρα την αυτονομία της», επεσήμανε και συνέχισε λέγοντας ότι «Δεν αργήσαμε εμείς να πάρουμε μέτρα, όπως μας κατηγορεί σήμερα η ΝΔ. Αυτοί που άργησαν να δράσουν ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ που κρατούσε την τύχη της χώρας επί 5,5 χρόνια», είπε ο κ. Παπανδρέου.
«Αυτοί απέκρυψαν την αλήθεια, με αποτέλεσμα η Ελλάδα εκτός από την αυτονομία της να χάσει και την αξιοπιστία της και να βρίσκεται κάτω από εξονυχιστικούς ελέγχους»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου