7/12/11

Σχεδόν οι μισοί Ελληνες πίνουν αλκοόλ 2-3 φορές την εβδομάδα έως και κάθε μέρα!

Το 60% των ανθρώπων στην Ελλάδα δήλωσε πως καταναλώνει αλκοόλ. Από αυτούς το 42% είναι συχνοί πότες, πίνοντας 2-3 φορές την εβδομάδα έως καθημερινά. Μόνο το 30% αναγνωρίζει ότι η έλλειψη ελέγχου στην κατανάλωση αλκοόλ ονομάζεται αλκοολισμός. Μεγάλο ποσοστό...
δεν γνωρίζει τη βλαπτική δράση και διαφορά μεταξύ μπίρας, κρασιού και ενός ποτού, καθώς και την περιεκτικότητα σε οινόπνευμα των αεριούχων αλκοολούχων ποτών σε φιάλες. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί φαίνονται ενημερωμένοι για την επίδραση που έχουν τα σφηνάκια, ότι δηλαδή προκαλούν γρήγορη και κακή μέθη. Παρ' όλα αυτά μεγάλο ποσοστό, ιδιαίτερα νεαρών, θεωρεί τα σφηνάκια απαραίτητα για να κάνει κέφι.
Αυτά είναι κάποια από τα αποτελέσματα της πρώτης πανελλήνιας έρευνας για το τι γνωρίζουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα για το αλκοόλ, που παρουσίασε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Νηφάλιοι - στην υγεία μας». Αίσθηση προκαλεί πως λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες ξέρουν πως η αιθυλική αλκοόλη (κοινώς αλκοόλ) αποτελεί εξαρτησιογόνο ουσία, όπως και το γεγονός ότι το 30,2% δεν γνωρίζει αν επιτρέπεται να καταναλώνουν αλκοόλ παιδιά και έφηβοι. Επίσης, το 50% πιστεύει ότι η έλλειψη ελέγχου στην κατανάλωση είναι αδυναμία χαρακτήρα.
Η Σιμώνη Ξανθογιώργου, πρόεδρος της οργάνωσης και πρώην αλκοολική, εδώ και 25 χρόνια σε ανάρρωση, τόνισε πως ως κοινωνία δεν αναγνωρίζουμε τα σημάδια του αλκοολισμού ως πραγματικά συμπτώματα μίας ασθένειας. Η κ. Ξανθογιώργου επισήμανε ότι «η γραμμή που χωρίζει τον πότη από τον αλκοολικό είναι πολλές φορές δυσδιάκριτη και στόχος των "Νηφάλιων" είναι η επιμόρφωση του κοινού για τη σωστή διάγνωση των συμπτωμάτων του αλκοολισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου