19/10/11

Φάσκει και αντιφάσκει ο Ζακ Τρελόρ!

Μήπως συνηθισμένος να υπηρετεί τα οικονομικά γεράκια τόσα χρόνια, μπερδεύτηκε και η...
απληστία του τον οδηγεί στο να πετάει κοτσάνες απείρου κάλλους και στην ίδια συνέντευξη να λέει πράγματα αντικρουόμενα μεταξύ τους; Ο Ζακ Ντελόρ, ο "πατέρας" του ευρώ, δηλώνει υπέρ της αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών με πρόβλεψη αποβολής για όσες χώρες δεν εναρμονίζονται με την οικονομική πολιτική στην ευρωζώνη, "φωτογραφίζοντας" δηλαδή -ποιά άλλη;- την Ελλάδα: "H νέα συνθήκη, εάν συμφωνεί με αυτό το 75% των κρατών μελών, πρέπει να προβλέπει τη δυνατότητα εξόδου μίας χώρας από την ευρωζώνη. Το κοινό νόμισμα προϋποθέτει αυστηρότερους όρους", λέει στη γαλλική "Le Monde" ο Ζακ Ντελόρ. Σύμφωνα με τον ίδιο (και εδώ έχει δίκιο) εάν είχε συγκροτηθεί ένα εκτελεστικό ευρωπαϊκό όργανο με εποπτικό ρόλο, η ελληνική κρίση χρέους δεν θα είχε πνίξει την Ευρώπη."To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είχε κάνει ερωτήσεις για την κατάσταση της Ελλάδας όταν υπήρχε ακόμα χρόνος για δράση και για την ανησυχητική αύξηση του ιδιωτικού χρέους στην Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ιταλία. Θα μπορούσαν να αντιδράσουν", λέει χαρακτηριστικά.

Καλά μέχρι εδώ. Στη συνέχεια όμως, το παίζει φιλέλληνας στη βάση της λογικής. "Το προαπαιτούμενο είναι να σώσουμε τον Ελληνα στρατιώτη, γιατί έτσι θα σώσουμε το ευρώ", δηλώνει και κατηγορεί Μέρκελ και Σαρκοζί, ονομάζοντάς τους "Μερκοζί", ότι φέρονται σαν να μπλοφάρουν σε πόκερ, "τζογάροντας" όπου μπορούν. "Τον Ιούλιο πήραν μια απόφαση θετική, αλλά πριν καν την υλοποιήσουν πέρασαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ θα έπρεπε να είχαν κάνει το παν για άμεση σύγκλιση των εθνικών κοινοβουλίων, ώστε να ισχύσει από τον Αύγουστο", συμπληρώνει.

Ο κ. Ντελόρ υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι αντέδρασαν πολύ αργά, πολύ λίγο  και μέσα σε κλίμα κακοφωνίας. Οσο για τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Ζακ Ντελόρ εξανίσταται: "Ποιός δεν γνωρίζει τους άρπαγες της αγοράς; Πώς θέλετε μια χώρα που βρίσκεται σε δεινή θέση να διαπραγματευτεί σωστά τις ιδιωτικοποιήσεις της; Θα έπρεπε οι δημόσιες επιχειρήσεις να είχαν ενταχθεί σε μια υποδομή, να είχαν αποτιμηθεί σε μια λογική τιμή, να είχαν δοθεί τα χρήματα στους Ελληνες και ύστερα από τη σταθεροποίηση των περιουσιακών στοιχείων, να πουληθούν την κατάλληλη στιγμή. Αυτό επιβάλλει η λογική", λέει ο Ζακ Ντελόρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου