27/1/12

Καψής: Εχουμε μπροστά μας 10 δύσκολα χρόνια

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το «κούρεμα» των ομολόγων, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ...
«Είναι φανερό ότι υπάρχει πρόοδος και ελπίζουμε το συντομότερο δυνατό να τελειώσουμε- το περίγραμμα ίσως, ήδη, έχει μορφοποιηθεί. Ελπίζουμε να έχει ολοκληρωθεί. Το ζήτημα είναι να ολοκληρωθεί, η συμφωνία, να κλείσει». Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, επισήμανε πως «η συζήτηση και με την Τρόικα είναι συνυφασμένη και με τα αποτελέσματα του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων». Αν και, όπως είπε, η αύξηση στις αντικειμενικές αξίες περιλαμβάνεται στα θέματα συζήτησης, εκτίμησε ότι «δεν θα έχουμε αύξηση των αντικειμενικών αξιών, γιατί αυτή τη στιγμή στην αγορά έχουμε πτώση των τιμών και θα είναι δύσκολο. Είναι ένα παράδειγμα μιας πρόβλεψης, που δεν θεωρώ πιθανό ότι θα αποφασιστεί. Νομίζω δεν θα γίνει». Τόνισε πως θα πρέπει άμεσα να αποφασιστεί από πού θα γίνουν πρόσθετες περικοπές, καθώς ο προυπολογισμός έχει πέσει έξω 2 δισ. ευρώ, ενώ για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων ανέφερε:
«Το ζήτημα που θέτετε σχετίζεται με την αξιολόγηση του προσωπικού. Είναι μια πιο μακρά διαδικασία. Υπάρχει η εκτίμηση του κ. Ρέππα, την οποία και σας μεταφέρω, ότι οι 150 χιλιάδες λιγότεροι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, μπορούν να προκύψουν μόνο από τις φυσικές αποχωρήσεις και τον περιορισμό των προσλήψεων. Και αυτός είναι ο στόχος μας. Και βέβαια υπάρχει το ζήτημα της αξιολόγησης και της συγχώνευσης των φορέων». Πάντως διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει θέμα να ανοίξουν, αυτή τη στιγμή, τα ειδικά μισθολόγια». Δήλωσε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση «θα τα καταφέρει» και πρόσθεσε ότι πρέπει «να καταλάβουμε ότι δεν είναι θέμα κυβέρνησης, είναι θέμα πολιτικού συστήματος, που πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Είναι θέμα μέσων ενημέρωσης, που πρέπει κι αυτά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τις πραγματικές του διαστάσεις και είναι και θέμα και κοινωνίας. Δηλαδή, πρέπει να αποφασίσουμε εμείς οι Ελληνες, αν θέλουμε να ακολουθήσουμε αυτή τη πορεία, ή αν προτιμάμε να πάμε σε μια άτακτη χρεοκοπία και να πέσουμε ηρωικά. Αυτά τα ζητήματα, ακόμα και αν συμφωνήσει η κυβέρνηση και υπογράψει τη δανειακή σύμβαση, νομίζετε ότι θα έχουν κλείσει; Θα παραμένουν ανοιχτά. Μετά τις εκλογές το τι κλίμα θα υπάρχει, πώς θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση όλων αυτών των προγραμμάτων, είναι στο δικό μας χέρι». Επισήμανε δε, ότι έχουμε μπροστά μας δέκα δύσκολα χρόνια, λέγοντας:
«Εχουμε μπροστά μας 10 δύσκολα χρόνια, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργεί το δημόσιο, τον τρόπο που λειτουργεί η οικονομία, να είμαστε ανταγωνιστικοί, να παράγουμε προϊόντα τέτοια, που θα μας επιτρέπουν να απαλλαγούμε από το σημερινό βιοτικό επίπεδο, να απαλλαγούμε από τα δανεικά και από την εξάρτηση. Δεν είναι 10 χρόνια λιτότητας, είναι 10 χρόνια προσπάθειας να αλλάξουμε. Δεν είναι θέμα λιτότητας. Υπολογίζω ότι η λιτότητα στα 1 με 2 χρόνια θα αλλάξει, αλλά μετά θα γίνουμε ανταγωνιστικοί, θα είμαστε παραγωγικοί, θα έχουμε δημόσιο τομέα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, θα έχουμε επιχειρήσεις δυναμικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου