14/4/12

Στην Κολομβία ο Ομπάμα για τη Σύνοδο της Αμερικής

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται στην ιστορική πόλη Καρθαγένα, στην Κολομβία, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος 32 ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της Αμερικής...
Στόχος του Ομπάμα είναι να επαναπροσεγγίσει τους Λατίνους ψηφοφόρους εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ωστόσο αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με σφοδρή κριτική για τον αποκλεισμό της Κούβας από τη Σύνοδο. 
Είναι η πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες που Αμερικανός πρόεδρος διανυκτερεύει στην Κολομβία, όπου η κατάσταση ασφαλείας έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια.
Η σύνοδος γίνεται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Πάντως, λίγη ώρα μετά την άφιξη του Ομπάμα στην πόλη της βόρειας Κολομβίας, δύο μικρής ισχύος βόμβες εξερράγησαν στην πρωτεύουσα της Κολομβίας Μπογοτά, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί.
Στη Σύνοδο, ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα απαιτητικό ακροατήριο. Οι περισσότεροι λατινοαμερικάνοι ομόλογοί του έχουν εκφράσει την ευχή αυτή να είναι η τελευταία σύνοδος στην οποία δεν συμμετέχει ή Κούβα, είτε αλλάξει είτε όχι το κομμουνιστικό μονοκομματικό καθεστώς στη χώρα. Η Ουάσινγκτον όμως επιμένει ότι η συμμετοχή της Κούβας εξαρτάται από το εάν σημειωθεί αλλαγή καθεστώτος. 
Οι ελπίδες περί της έναρξης μιας νέας εποχής στις διμερείς και περιφερειακές σχέσεις οι οποίες είχαν δημιουργηθεί το 2009, όταν ο τότε νέος πρόεδρος Ομπάμα είχε τύχει ενθουσιώδους υποδοχής, εκμηδενίστηκαν. 
Η Κούβα δεν έχει λάβει μέρος σε καμιά από τις πέντε προηγούμενες Συνόδους της Αμερικής, που άρχισαν το 1994. Αν και η κυβέρνηση της οικοδέσποινας Κολομβίας και άλλες λατινοαμερικάνικες χώρες ήθελαν να προσκληθεί η Κούβα, οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν κατηγορηματικά σε αυτό. Η Αβάνα δεν έλαβε πρόσκληση και ο Ισημερινός αποφάσισε να μποϊκοτάρει τη σύνοδο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απουσία της Κούβας. 
Σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σε λατινοαμερικάνικες εφημερίδας, ο Ομπάμα δήλωσε ότι αναμένει τη στιγμή που «μια δημοκρατική Κούβα θα διεκδικήσει την θέση που της ανήκει στη σύνοδο της Αμερικής και την ημέρα που ο λαός της Κούβας θα απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ελευθερίες» με αυτές στις άλλες χώρες της περιφέρειας. 
Αλλά ακόμη και ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα -ο οποίος ανήκει στη συντηρητική παράταξη- είπε χθες ότι θέλει να επανέλθει η Κούβα στις διπλωματικές διαδικασίες και τις συνόδους των κρατών της αμερικανικής ηπείρου παρότι διαφωνεί πολιτικά με την κυβέρνηση στην Αβάνα. 
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος έμμεσα στον αμερικανό πρόεδρο πριν την άφιξή του στη χώρα, ότι «εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνειδητοποιήσουν πως τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά τους συμφέροντα δεν έγκεινται στο Αφγανιστά ούτε στο Πακιστάν, αλλά στη Λατινική Αμερική... θα υπάρξουν σπουδαία αποτελέσματα». 
Ο Ομπάμα αναμένεται επίσης να βρεθεί αντιμέτωπος με λατινοαμερικάνους ηγέτες σε ό,τι αφορά την πολιτική του έναντι της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών. Πολλοί στη Νότια Αμερική θεωρούν ότι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πρέπει να γίνει περισσότερο στις πλούσιες χώρες από ό,τι σε αυτές όπου παράγονται. 
Ο Πινιέρα τάχθηκε υπέρ μιας επανεξέτασης της πολιτικής για τα ναρκωτικά χθες. «Δεν έχει δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση της χρήσης των ναρκωτικών. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να επιτύχουμε μια ισορροπία στην καταπολέμηση τόσο της χρήσης όσο και της παραγωγής και να τερματίσουμε το λαθρεμπόριο» των παραισθησιογόνων, επισήμανε. 
Εν τω μεταξύ, μιλώντας σε μια παράλληλη επιχειρηματική σύνοδο της Αμερικής, ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν υπεραμύνθηκε του ελεύθερου εμπορίου και του ανταγωνισμού. «Μόνο υπό αυτές τις συνθήκες, με ελευθερία, με εγγυήσεις, με ελεύθερο επιχειρείν, μπορούμε να ευημερήσουμε», υποστήριξε.
Ο Καλδερόν αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του για να προωθήσει τις εισαγωγές και να μειώσει τους δασμούς ακόμα και για τις χώρες που δεν έχουν συνάψει διμερείς συμφωνίες «ελεύθερου εμπορίου» με το Μεξικό, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Αυτές οι πολιτικές, είπε, επέτρεψαν στη χώρα του να εξάγει περισσότερα αγαθά από ό,τι όλες οι υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής μαζί. «Δέχθηκα πολλή κριτική γι' αυτό, αλλά τα αποτελέσματα δεν αμφισβητούνται» επισήμανε.
Η συμμετοχή του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες στη Σύνοδο είναι αμφίβολη, καθώς εντός της ημέρας πρόκειται να μεταβεί στην Κούβα για τον τελευταίο κύκλο ακτινοβολιών για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Ακόμη και αν μεταβεί στην Κολομβία, θα μείνει στην Καρθαγένα μόνο για μερικές ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου