Σαφείς υπαινιγμούς αφήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι η συμφωνία της Γερμανίας με την Ελβετία, αλλά και η επικείμενη συμφωνία Ελλάδας - Ελβετίας για τη φορολόγηση Ελλήνων καταθετών στις ελβετικές τράπεζες, θα αμνηστεύουν περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος και θα προσφέρουν άσυλο σε φοροφυγάδες!...
Αυτό προκύπτει την από απάντηση του Ευρωπαίου Επίτροπου κ. Semeta σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, σε νέα ερώτησή του σχετικά με το θέμα, ητούσε να πληροφορηθεί εάν η συμφωνία που «προτίθεται να συνάψει η Ελλάδα με την Ελβετία, εμπίπτει στο πλαίσιο των συμφωνιών που προωθεί η Ε.Ε. και ιδιαίτερα όσον αφορά στο ζήτημα του καθεστώτος ανωνυμίας που απολαμβάνουν οι καταθέτες στην Ελβετία».Στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Semeta, όχι μόνο αφήνει υπαινιγμούς για αμνηστία και άσυλο σε φοροφυγάδες, αλλά τονίζει με σημασία ότι αυτές οι συμφωνίες (τόσο της Ελλάδας όσο και της Γερμανίας), «θα ισχύσουν μόνο στον βαθμό που δεν έρχονται σε σύγκρουση με το ενωσιακό δίκαιο και δεν υπονομεύουν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί ομόφωνα σε ενωσιακό επίπεδο". Και βεβαίως και τη δέσμευση της Ε.Ε. για "αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών ως τον τελικό στόχο της Ε.Ε. στον τομέα αυτόν".
Χαρακτηριστικά, ξεκινώντας την απάντησή του ο κ. Semeta, επισημαίνει ότι:
«Το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη δώσει εντολή στην Επιτροπή να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ελβετική Συνομοσπονδία". Στη συνέχεια, σημειώνει «ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με πιθανές διμερείς διαπραγματεύσεις για φορολογική συνθήκη μεταξύ της Ελλάδας και μιας τρίτης χώρας, όπως η Ελβετία. Στο παρόν στάδιο και όσον αφορά στη μονογραφή συμφωνίας με το ίδιο θέμα μεταξύ των δύο χωρών, η Επιτροπή δεν επιθυμεί να σχολιάσει την αναγγελία στην οποία προέβησαν οι γερμανικές και οι ελβετικές αρχές στις 10 Αυγούστου 2011, επειδή προτιμά να περιμένει έως ότου δημοσιοποιηθεί το κείμενο αυτής της συμφωνίας», σχολιάζει. Και με πολύ δεικτικό τρόπο, υπογραμμίζει και τα εξής: «Ωστόσο, η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι η Γερμανία, η Ελλάδα και τα λοιπά κράτη μέλη έχουν πλήρη επίγνωση της αρχής της υπεροχής του ενωσιακού δικαίου έναντι των διμερών συμφωνιών. Ως εκ τούτου, ό,τι και αν συμφωνήσουν τα κράτη μέλη με τρίτες χώρες, αυτό θα ισχύσει μόνο στο βαθμό που δεν έρχεται σε σύγκρουση με το ενωσιακό δίκαιο. Η Επιτροπή, μολονότι σέβεται πλήρως τα δικαιώματα των κρατών μελών να σχεδιάζουν τα δικά τους φορολογικά συστήματα και να διαπραγματεύονται με χώρες εκτός ΕΕ, θεωρεί ότι τυχόν συμφωνίες ή συζητήσεις με πρωτοβουλία των κρατών μελών θα συμπληρώνουν, ως προς το πεδίο εφαρμογής».
www.pireastime.gr
www.pireastime.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου